void imgalt

Nieuw bomenbeleid gemeente Westerveld 2020

Naar een nieuwe toekomst?

GEMEENTE WESTERVELD: EEN VOORBEELD VAN GOED BOMENBELEID MET EEN ZORGVULDIGE BALANS TUSSEN AANPLANT, KAP EN BEHOUD.

Pleidooi voor een uitgewerkte visie en een goed te handhaven beleid.

ing. Geert Starre, drs. Dick van Dijk
void imgalt

Inleiding

In vervolg op de 'inspraakavond bomenbeleid' op 17 december 2019 is iedereen uitgenodigd om schriftelijk ideeën in te brengen als vervolg van deze avond. Hierbij is door de gemeente aangegeven dat binnen het nieuw op te stellen beleid in elk geval:
  • de bomen (met cultuurhistorische waarden) te beschermen,
  • bomen en structuren die nu beschermd zijn in landelijke, provinciale en gemeentelijke lijsten te handhaven en
  • beleidsstukken of vastgestelde ruimtelijke plannen in ogenschouw te nemen
In de bijlagen van dit document een aantal praktijkvoorbeelden.
void imgalt

Samenvatting inbreng

In dit document wordt gereageerd op het verzoek van de gemeente Westerveld om mee te denken over het bomenbeleid. Hierbij bespreken we een viertal onderdelen van bomenbeleid:
  1. bescherming
  2. aanplant
  3. reguleren boomkap
  4. voorlichting

void imgalt

Zienswijze

Op vele vlakken leidt deregulering tot onduidelijkheden en ongewenste situaties waardoor bomen onnodig gekapt worden.

Zorgvuldig ontwikkeld beleid dat goed wordt gecommuniceerd en toegelicht, leidt tot een helder imago: je weet wat je aan de gemeente hebt en waar deze voor staat; er is een duidelijke visie en er zijn duidelijke regels.

Op de website van de gemeente is nog informatie over een visie rond het thema Groenbeheer in de betekenis van natuur, biodiversiteit, cultuurhistorie, landschap, enzovoort. Klimaat, natuur en milieu zijn echter geen dag meer uit het nieuws. Westerveld prijst zich gelukkig met drie Natura-2000-gebieden waarvan twee nationale parken zijn en verder veel gemeentelijk en particulier groen. Inwoners zijn bereid om voor bepaalde bomen in het geweer te komen (zoals bijvoorbeeld voor de Ooievaarsboom in Dwingeloo).
void imgalt

Deel 1: Bescherming

Onder optimale omstandigheden groeit een gezonde boom in tientallen tot honderden jaren uit tot een zogenaamd monumentaal exemplaar. Gedurende de jaren kan er veel misgaan. Daarom is het belangrijk om de volgende zaken te regelen:

Omstandigheden
Denk bijvoorbeeld aan voldoende water, ruimte voor de wortels en bescherming van de bodem. Met bescherming van de bodem kan het ondergrondse deel van de boom beschermd worden. Schade door voertuigen veroorzaakt bodemverdichting en wortelbreuk. Dit is niet meteen zichtbaar, maar kan op lange termijn dodelijk zijn voor bomen.

Onderhoud: Denk bijvoorbeeld aan tijdige snoei en het voorkomen van maaischade.

Bio-diversiteit: De toepassing van verschillende boomsoorten voorkomt soortgebonden plagen zoals bijvoorbeeld de eikenprocessierups.

Bescherming in plannen, bestekken en vergunningen: In plannen, bestekken en evenementenvergunningen dient de werkwijze volgens het 'handboek bomen' uitgevoerd te worden. Dit lijkt op verhoogde regeldruk maar werkt in de praktijk kostenbesparend, omdat schade aan bomen hoge kosten met zich meebrengt. Beschadigde bomen hebben meer onderhoud nodig, zoals bijvoorbeeld snoei van dood hout. Beschadigde bomen sterven eerder waardoor kostbare kap en herplant nodig is. Het in plannen beschermen van bomen is daarom kosteneffectief.

In de bijlagen meer informatie over het genoemde handboek.
void imgalt

Economisch belang

Omdat kosten toenemen en de kwaliteit van het bomenbestand afneemt, is het vanuit economisch en ecologisch perspectief zinvol om zoveel mogelijk bomen met regelgeving te beschermen. Hoe beter de bescherming hoe geringer de kosten voor onderhoud.

Bij schade aan bomen, door bijvoorbeeld wortelschade, ontstaan hoge kosten door
  • de noodzaak van snoei van dood hout
  • onderzoek van de stabiliteit in verband met veiligheid
  • kap
  • herplant
void imgalt

Deel 2: Aanplant

Bij een vergunningsstelsel kan een herplantverplichting opgelegd worden. Dit is een extra belasting voor de aanvrager die soms al hoge kosten heeft moeten maken voor de kap van een gevaarlijke boom.

Verplichte herplant leidt meestal tot onbevredigende resultaten. Om deze reden is een genuanceerd beleid nodig. Overleg eerst met de eigenaar. Of stel een 'bomenbank' in, waarbij de gemeente op deskundige wijze herplant, indien de eigenaar dit wenst.

Een andere mogelijkheid is geen leges te heffen bij herplant.
void imgalt

Deel 3: Reguleren boomkap

"Het wordt gemakkelijker om vergunningsvrij een boom te kappen". Dit is niet wenselijk om de volgende redenen:
  • geen deskundig oordeel overheidsorgaan
  • geen mogelijkheid om bezwaar te maken
  • geen mogelijkheid om te handhaven

We zijn wel voorstander van het afschaffen van leges. Het vergunningenstelsel is er voor om bezwaarmakers een kans te geven en niet als boete voor goed gedrag van de aanvrager. Daarnaast maken eigenaren soms al hoge kosten voor het kappen van een (gevaarlijke) boom.

void imgalt

Vervolg deel 3: lijst monumentale bomen

Het hanteren van een lijst van monumentale bomen die vergunningplichtig zijn bij boomkap geeft in de praktijk veel problemen.

Het inventariseren kost manjaren, zelfs als slechts 5 minuten per boom nodig is. Daarnaast blijven veel bomen buiten beeld, omdat ze op particuliere grond staan. Tot slot is het updaten van de lijst lastig en tijdrovend.

Door bovengenoemde redenen is bomen beschermen op basis van lijsten in de praktijk niet uitvoerbaar.

Vooralsnog lijkt vergunningsvrij kappen alleen mogelijk bij het hanteren van eenvoudig hanteerbare criteria zoals:
  • boomomtrek
  • een gevaar voor de omgeving
  • dwingende redenen
In de praktijk werkt een bepaalde omtrek als criterium beter dan een diameter omdat het opmeten van een omtrek eenvoudig en eenduidig is. De meest gebruikte hoogte om op te meten is 130 cm vanaf de grond, borsthoogte.
void imgalt

Deel 4: Voorlichting

Voorlichting kan veel schade voorkomen. Te denken valt aan het actief informeren bij:
  • verbouwingen
  • evenementen
  • vergunningverlening van bovengenoemde
  • aanbestedingen
Informeren kan heel eenvoudig door een bijlage, folder of verwijzing.

Voorlichting kan ook andersom: de gemeente raadpleegt deskundigen of deskundige organisaties op het gebied van landschap, bomen en ecologie.
void imgalt

Problemen met een lijst monumentale bomen

Werken met een lijst is nadelig voor bomen, burgers, bedrijven en budget.

Toelichting in foto's met uitleg. De situaties op de foto's zijn gebaseerd op de gemeente Meppel maar zijn zeer vergelijkbaar met de gemeente Westerveld.

Bijlage 1

void imgalt

Conclusie

Gemeente Westerveld en haar inwoners verdienen een sterke visie op het gebied van bescherming van boomkap, aanplant en het reguleren van boomkap, waarbij gewerkt wordt volgens heldere regels en handhaving. Daardoor behoudt en vergroot de gemeente haar groene imago en toeristische waarde en levert daarbij op (inter)nationaal niveau een bijdrage aan een gezond klimaat in overeenstemming met EU ambities. Een goed bomenbeleid waarin bovenstaande adviezen zijn verwerkt is daar een voorwaarde voor. Al met al draagt het bij aan het in stand houden en herstellen van het landschap en een fijne woonomgeving.

Voorlichting en advisering van inwoners over onderhoud, aanplant en verzorging van particuliere bomen kan een nieuw beleidsdoel zijn en kan worden aangeboden via de website van de gemeente in samenwerking met landschapsbeheer en deskundige professionals.
void imgalt

Niet monumentaal wel beeldbepalend

Deze boom is nog niet oud genoeg voor de lijst monumentale bomen. Nu is de boom eigendom van de gemeente, maar deze zal in de toekomst eigendom van de woningcorporatie worden.

Dan is deze boom niet langer beschermd, omdat de gemeente voor elke boom een kapvergunning moet aanvragen. Voor overige bomen geldt alleen bescherming als de boom op de lijst monumentale bomen vermeld wordt.

De woningcorporatie wil er parkeerplaatsen onder aanbrengen. Dat is een groot gevaar voor het voortbestaan van deze boom. Ook kan tijdens de bouw van de woningen door de woningcorporatie geen boombescherming afgedwongen worden.

Indien de gemeente kiest voor bescherming op basis van diameter, dan is deze boom ook na verkoop beschermd.
void imgalt

Particuliere boom

Deze imponerend grote beuk met een stamdiameter van 110 cm staat in het centrum van Meppel in een achtertuin. Daarom staat deze boom niet op de lijst monumentale bomen.

Toevoegen aan de lijst is niet mogelijk

Het is momenteel niet mogelijk om bomen toe te voegen aan de lijst monumentale bomen dus blijft deze boom vogelvrij. Gelukkig zijn de huidige eigenaren heel voorzichtig, maar veel bomen zijn helaas wel gekapt.
void imgalt

Bomen niet op de lijst

Onder andere deze eik van 83 cm staat niet op de lijst monumentale bomen. Het is voor de burger zelfs onduidelijk wie de eigenaar is: de gemeente of de eigenaar van het perceel?

De dikte is gemeten met een pi-bandje en geeft dus niet de omtrek maar de diameter weer.
void imgalt

Foutief op de lijst

Omgekeerd komt ook voor. De lijst mist niet alleen bomen maar vermeldt de verkeerde juist wel, zoals de boom op de foto. Deze is te klein om monumentaal te zijn. De prikstok zit 50 cm diep in het volledig rotte hout. Deze boom hoort niet op de lijst. Toch zijn over deze boom raadsvragen gesteld.

Conflicten

Het vrijgraven van de lindes heeft niet alleen voor een conflict tussen omwonenden en de projectontwikkelaar geleid. Ook zijn door dit conflict artikel 32 vragen gesteld.

Door de vele fouten op de lijst monumentale bomen op de locatie Wassebalie te Meppel is het conflict een stuk complexer geworden. Ontwikkelaar, burger, de projectontwikkelaar en de gemeente zullen nog heel wat werk moeten verrichten voor er een werkbare oplossing ontstaat. Het tegenovergestelde doel van deregulering is bereikt.
void imgalt

Artikel 32 vragen van STeM

Dus de boominventarisatie stamt uit 1998. Eigenlijk beschermt Meppel nu enkel nog bomen welke in 1998 al 60 jaar waren. Deze bomen zijn nu 80 jaar. Nu beschermt Meppel met de lijst dus enkel bomen van 80 jaar. Dit is een uitsterfbeleid.

Het groenteam heeft in het verleden een budget gevraagd van 25.000 euro voor een correcte inventarisatie. Dit is afgewezen. Als noodmaatregel is de aspirant boomverzorger ingezet. Het is dus beslist geen onkunde van het groenteam of het bomenteam, wel een gebrek aan middelen.

Dus de inventarisatie herhalen?
Stel dat je met een team van 2 personen per boom 5 minuten nodig hebt om te oordelen of de boom thuishoort op de lijst monumentale bomen, dan kost de inventarisatie het team 260 werkdagen. Dan heb je enkel de bomen van de gemeente geïnventariseerd, nog niet de particuliere bomen. Een kwalitatief redelijke invernatisatie is zelfs met een budget van 25.000 euro niet haalbaar.

Diameter
De oplossing is simpel: bescherming op basis van formaat (omtrek). Dit geeft:
void imgalt

Bomen beschermen en problemen voorkomen

In deze bijlage geven we tips en adviezen om een aantal knelpunten te voorkomen en om helder te maken hoe beleid vormgegeven kan worden aan de hand van praktijkvoorbeelden ook deze zijn afkomstig uit Meppel.

Bijlage 2

void imgalt

Bomen en verlichting

Een boom is precies onder de lamp van een lantaarnpaal geplaatst. De boom zal binnen enkele jaren al het licht tegenhouden. Rembrandtlaan 2016.

Oplossing: vraag 'groen' in ontwerpfase om advies.
void imgalt

Plan niet alleen vanaf een beeldscherm

Alle planning is duidelijk op het kantoor gedaan vanaf een beeldscherm. Niemand is buiten gaan kijken. Hier had nooit zo hoog gebouwd mogen worden. Bomen blijven groeien en zullen voor veel overlast zorgen. Grote Oever 2017.

Oplossing: vraag bomenteam in ontwerpfase om advies.
void imgalt

Bouw niet te dichtbij

De takken van de bomen groeien naar binnen. Er is te hoog en te dichtbij gebouwd. Een boom kan maar zeer beperkt gesnoeid worden zonder gevaarlijke schade. Drukpers, Nijeveenseweg 2017.

Oplossing: vraag bomenteam in ontwerpfase om advies.
void imgalt

Beschadig bomen niet

Tijdens de bouw zijn bomen zeer ernstig beschadigd door wortelschade en bastschade.

Drukpers, Nijeveenseweg 2017.

Oplossing: rijplaten, boombescherming en hekken.
void imgalt

Bastschade

Een hek is geplaatst, maar te laat. De boom is zwaar beschadigd. Ook is cement gestort in de open wond. Deze boom zal de verwonding waarschijnlijk niet overleven. Drukpers, Nijeveenseweg 2017.

Oplossing: boeteclausules in contracten
"Vertrouwen is goed, handhaven is beter."
void imgalt

Graafschade

De toplaag is op brute wijze afgegraven. De voorste boom is beschadigd, zie volgende foto. Deze foto: Piet Mondriaanstraat 2017 Meppel.
void imgalt

Graafschade detail

Grote wond geeft infecties een grote kans.

Oplossing: nooit graven of verharding aanleggen bij bomen en beter plannen. Tientallen bomen hebben in de Koedijkslanden grote schade opgelopen.
void imgalt

Graafschade gevolg in de zomer van 2018

Dezelfde locatie als de 2 bovenstaande foto's. De bomen zijn inmiddels gestorven. Let op de bomen in de omgeving, die zitten nog vol in het blad.
void imgalt

De hele keten deel 1

Om verkeer op de werkplek te voorkomen heeft Klink Nijland een bouwkeet gebruikt in plaats van een schrikhek. Hierdoor verhinderden ze hun eigen bevoorrading. Ze reden hierdoor talloze malen met zeer zwaar materieel met zware lading over boomwortels. Dit is in het bestek verboden, maar handhaven was onmogelijk, omdat boeteclausules ontbraken. Ook ontbrak de wil van projectleiders om in te grijpen. Schade door bodemverdichting is vaak pas na jaren zichtbaar. Foto: Jan Mankeshof 2015.
void imgalt

De hele keten deel 2

In 2017 heeft de raad besloten om het schuilplaatsje in het Wilhelminapark te behouden en te renoveren. Helaas heeft niemand voorwaarden gesteld. Nergens heeft iemand in de gaten gehad dat aannemers in een monumentaal park niet zonder strikte voorwaarden en toezicht mogen werken.
void imgalt
Met groot materieel en bij zeer kwetsbare bodem door regen is grote ondergrondse schade ontstaan.

Oplossing:
void imgalt

Evenementen in parken

Het Wilhelminapark heeft als bestemming evenemententerrein. De gevolgen zijn groot als je dan evenementen laat organiseren door een organisatie die zicht niets aantrekt van de natuur en gestelde voorwaarden. Ontneem het kwetsbare park de status evenemententerrein.

Meer lezen: Het evenement Meppel Culinair 2017 veroorzaakte grote schade door overtredingen
void imgalt

Bescherm elk groenvak

Aannemers, onderaannemers en leveranciers zullen groenvakken gebruiken, ook de groenvakken in de buurt waar geen werkzaamheden plaatsvinden. Op de foto groenvak zijstraat Rembrandlaan Meppel, 2016.

Oplossing:
void imgalt

Nooit rijden over wortelpakket

De kwetsbare wortels van de beuken tegenover het winkelcentrum in de Koedijkslanden in Meppel hebben schade opgelopen door het zware materieel wat hier overheen gereden is. Van Dijk Infragroep staat niet open voor uitleg. Door met zwaar materieel over wortels te rijden ontstaat wortelbreuk en bodemverdichting. De zeer schadelijke effecten hiervan zijn pas jaren later zichtbaar.

Oplossing:
void imgalt

Wortelschade openbaar groenvak

Hier wordt een container afgezet. Bij het ophalen zal hij vol zitten met klinkers. Dan zal de enorme wieldruk zware schade aanrichten. Deze schade is lastig aan te tonen en daarom niet te verhalen. Foto: Zuiderlaan 2016, container wordt in opdracht van hovenier geplaatst voor afvoeren klinkers.

Oplossing: Parkeren in groenvakken lastig maken. Helaas zijn de heesters uit veel groenvakken gerooid. Hierdoor worden veel groenvakken als parkeer- en afzetplaats gebruikt, wat lastig te handhaven is. Hoge kosten door uitval zullen volgen.
void imgalt

Omgang met hoge waarde

Junco B.V. wil op de voormalige schoollocatie aan de werkhorst 30 te Meppel woningbouw realiseren. Beeldkwaliteitsplan Werkhorst 30 Meppel: "De Werkhorst als ontsluitingsweg heeft een een hoge waarde. Als waardevolle aspecten worden aangemerkt: De afleesbaarheid van de Werkhorst als historische straatweg alsmede de hoge ruimtelijke coherentie en kwaliteit (breed doorsnedeprofiel, lange bomenrijen [..]"
void imgalt
oplossing:
void imgalt

toekomstboom?

void imgalt

Bomenwacht

Met spuitbus op wegdek "Deklaag Slopen" is een alarm. Navraag bij bomenteam: "wij weten van niets". Groot alarm. Een paar dagen later tijdens slopen wegdek met draaiende filmcamera het werk stilgelegd - de schade zou enorm zijn. Het bomenteam kwam meteen ter plaatse.

Foto: Wilhelminapark Reestzijde 2016.

Oplossing: bomenwacht, controleren met verstand van bomen.
void imgalt

Maaischade

Reestmond gebruikte te grote machine, 25cm bast van monumentale boom getrokken. Hier hebben infecties een grote kans om houtrot te veroorzaken en de boom breukgevaarlijk te maken. Bernhardsingel, Meppel naast Reest 2016.

Oplossing:
void imgalt

Waarom zijn beschadigingen gevaarlijk?

Op deze foto een opgegraven wortel van meer dan 10 cm doorsnede. De 'schoenveters' zijn geen wortels, dit zijn rhizomorfen van honingzwammen. Zie volgende pagina waar ze toe in staat zijn...
void imgalt

Gevaar beschadigingen vervolg

De zwam heeft houtrot veroorzaakt, de boom was hierdoor gevaarlijk. Zwammen hebben een kans om een boom te infecteren bij een beschadiging.

Oplossing: preventie! Boomverzorging is voor een groot deel preventie.
void imgalt

Het plantvak

Een voorbeeld van het belang van een ruim plantvak in Amsterdam. De grote bomen links en de dode boom rechts zijn van dezelfde soort en tegelijk geplant. De rechter boom had de pech om midden in de verharding gezet te zijn, waardoor deze kansloos is.
void imgalt

Plantvak & water

Al het regenwater stroomt meteen de kolk in.

Oplossing: plant liever minder bomen met een groot plantvak dan veel kansloze bomen. Een boom heeft al snel 40 kuub 'doorwortelbare' ruimte nodig. Veel planners negeren dit.
void imgalt

Check omgevingsvergunningen

Op de foto wordt verharding aangebracht (Zuideinde 108). Hiervoor zijn wortels van een monumentale boom (staat op lijst monumentale bomen) zwaar beschadigd. Hier had nooit een omgevingsvergunning voor afgegeven mogen worden.

Oplossing: check bij alle omgevingsvergunningen of er monumentale of waardevolle bomen staan.
void imgalt

Kosten besparen

Misschien is de beste reden om schade te voorkomen wel het besparen van kosten. Een beschadigde boom kan gaan aftakelen, met hoge kosten als gevolg. Kosten zoals:
Oplossing: bespaar kosten door preventie.
void imgalt

Niet graven maar zuigen

Het beste middel tegen het beschadigen van bomen is plannen. Bij knelpunten groot of klein kan de oplossing zijn: een grondzuiger. Wortels en kabels blijven dan heel.

Op de foto: grondzuiger 2015 Jan Mankeshof.
void imgalt

Plan aan & afvoer

Nog buiten de herinrichting zag ik al politie, brandweer, ambulance, hoogwerkers voor reparatie verlichting, strooiwagens, bouwketen en alle soorten bestelbussen over boomwortels rijden. Foto: Govaert Flinckstraat, 2016.

Oplossing:
void imgalt

Bronbemaling

Indien bronbemaling gebruikt wordt, moeten individuele bomen (ook op grote afstand) water krijgen in het groeiseizoen (1 mei t/m 1 oktober).

Hoewel dit watergeven aan verschillende voorwaarden moet voldoen hoeft dit beslist niet kostbaar of arbeidsintensief te zijn, mits goed gepland.

Hoewel bronbemaling bij bomen meestal een stedelijk probleem is, is in verband met wateronttrekking voor bollen- en lelieteelt dit ook een potentieel risico voor de gemeente Westerveld.
void imgalt

Quercus ferrum in Nieuwleusen

Verdraagt verharding, geen opdruk, verdraagt droogte. Liggen reserveonderdelen klaar op de gemeentewerf?
void imgalt

Kwetsbare zone beschermen

Om bomen duurzaam te behouden moet de kwetsbare zone beschermd worden door een fysieke afscherming. De kwetsbare zone is volgens het Handboek Bomen van het Norminstituut Bomen de 'kroonprojectie' plus 1.5m aan bijde zijden. Bron: bomenposter.nl

De randvoorwaarden fysieke afscherming staan beschreven in het Handboek Bomen van het Norminstituut Bomen. De gemeente Meppel beschikt hierover.
void imgalt

Contact

ing. Geert Starre, boomverzorger
0522-260791
info@boom7.nl

drs. Dick van Dijk, bioloog, dierenarts
06-12921391
chruys@planet.nl

Dit document mag met een ieder gedeeld worden zonder toestemming.

De gemeente Westerveld mag foto's hergebruiken zonder naamsvermelding.

Documenthistorie

7 febr 2020 - datum laatste wijziging
13 jan 2022 - spelfouten verwijderd